Pre optimálny rez viniča je najlepšie obdobie vegetačného pokoja. Rastlina je v pokoji a neinvestuje energiu do rastu, čo umožňuje bezpečný zásah do jej štruktúry. Za najvhodnejší čas na rez viniča sa považuje koniec zimy tesne pred pučaním, keď sa v rastline ešte neprebudil vegetačný cyklus.
Pri plánovaní rezu je tiež dôležité sledovať teplotu. Na rez by mala byť teplota 6-10°C. Nižšie teploty môžu spôsobiť poškodenie rastlín. Zároveň, ak sú teploty príliš nízke, môže sa rez uskutočniť s väčším rizikom poškodenia rastliny.
Ako správne rezať vinič? Krok za krokom
Vyčistenie vyrodených výhonov viniča
Prvým krokom je odstránenie starších a vyrodených výhonov, ktoré sú hrubšie, tmavšie a neprodukujú kvalitné strapce. Preto je dôležité ich odstrániť čo najbližšie ku konáru alebo kmeňu. Okrem toho odstránime všetky suché, poškodené alebo choré časti viniča, ako aj výhonky z kmienka.
Prerezávanie jednoročného dreva
Pri reze je dôležité redukovať množstvo jednoročného dreva. Zanecháme dostatočné množstvo rodivých výhonkov, ale nie príliš veľa, aby mal vinič dostatok energie na dozretie kvalitného hrozna. Výhonky skrátime na 6 až 10 púčikov. Pre správny rast a úrodu je dôležité, aby boli výhonky dostatočne vzdialené, čím sa zlepší cirkulácia vzduchu a zníži riziko hubových chorôb.
Náš TIP
Rez viniča - strihanie viniča
Dôležité body, ktoré je pri reze dodržať
Prispôsobenie rezu
Prispôsobte rez podľa veku a sily viniča. Starší vinič s dobrou koreňovou sústavou môže zvládnuť viac púčikov.
Správna cirkulácia vzduchu
Šikmý rez
Každý rez by mal byť minimálne 2 cm nad púčikom a vždy šikmý, aby mohla dažďová voda stekať preč a nezaliala púčiky
- Správne vedený šikmý rez – je vedený tak, aby zabezpečil odtok vody smerom od púčika
- Rez na čapík – je vedený cca 2 cm nad úrovňou púčika, môžeme ho vykonať iba na konároch, ktoré sú záložné
- Nesprávne vedený rez – smerom k púčiku. Môže viesť k oslabeniu novo tvoreného výhonu
- Nesprávny príliš šikmý rez – vedie k tomu, že plánovaný púčik zakrpatie
Náš TIP
Prečo je rez viniča tak dôležitý?
Čo sa stane, ak rez viniča vykonávame neskôr?
Ak by sa rez uskutočnil neskôr, teda po tom, ako začne prúdiť miazga, môže sa objaviť tzv. slzenie viniča, t.j. vytekajúca miazga zo vzniknutých rán. Tento proces môže oslabiť vinič a vytvárať vhodné podmienky pre vstup patogénov do rán.