Výhody pestovania mikrozeleniny
- cítime v nich plnú a sviežu chuť
- najmä v zimnom období sú zdrojom vitamínov
- sú dostupné pre každého v každom ročnom období
- dajú sa využiť na oživenie jedálnička
Klíčky a pestovaná mikrozelenina sú ako malé vysokovýkonné elektrárne. Sú v nich koncentrované vitamíny, minerály, antioxidanty aj fytochemické látky. Tie posledné si môžete predstaviť ako imunitu rastliny. Vyklíčené rastlinky prinášajú mnohé zdravotné benefity pre naše telo.
Prečo klíčkovať a pestovať mikrozeleninu?
- klíčky a malé rastlinky obsahujú oveľa viac vitamínov v porovnaní s dospelou rastlinou
- zvyšujú obranyschopnosť organizmu a chránia nás pred civilizačnými chorobami
- urobíme niečo zdravé pre rodinu
- Je to veľká zábava
- zdravé rastlinky získame už za pár dní
Pestovanie mikrozeleniny so substrátom
Do misky, ktorá má na dne otvory, nasypte cca 2 až 3 cm substrátu a roztrúste naň semienka microgreens. Substrát použite určený priamo substrát na výsev. Semená mierne zatlačte a zasypte ďalším pol centimetrom substrátu. Substrát ešte raz poriadne zatlačte a zvlhčite rozprašovačom. Aj pri pestovaní mikrozeleniny si dáme pozor na správnu vlhkosť. Pri preliatí, by semienka začali hniť, pri nedostatku vlahy by rastlinky mohli uschnúť.
Mikrozelenina krok za krokom
Vysiate semienka odložíme na tmavé otvorené miesto, alebo misku prekryjeme napr. utierkou, aby sme zabezpečili, že budú semená vo fáze klíčenie v tme. Druhý až tretí deň môžete na klíčkoch spozorovať jemné chĺpky, ktoré sú bežné, nejedná sa o pleseň alebo iný problém.
Dbáme na správne polievanie. Počas horúcich letných mesiacoch môže dochádzať k rýchlejšiemu vysušovaniu substrátu, preto je potrebné v tomto čase prispôsobiť množstvo zálievky.
Na konci fázy klíčenia by mali mať vyrastené výhonky mikrozeleniny pevne zapustené korienky do substrátu. Po zakorenení im už môžeme konečne dopriať svetlo napr. na parapete vášho okna. Zalievať stačí dva krát denne, napríklad ráno a večer. Polievame len substrát a nie samotné výhonky.
Zber úrody
Postup nakličovania v nakličovacej miske
Semená namočíme do vlažnej vody a necháme stáť. Po určitej dobe vodu zlejeme a semená premiestnime na misku s dierkami alebo na sitko. Misku si vyberáme s dierkami s podmiskou. Semená prepláchneme minimálne dvakrát denne pod tečúcou vodou, vodu necháme odkvapkať. Na nakličovanie potrebujete základnú výbavu: semienka, nakličovaciu nádobu a misku, či tanierik. Vo viacposchodových nádobách môžete robiť aj 2-3 rôzne druhy klíčkov naraz.
Bežne klíčkom trvá 3 − 7 dní, kým vyrastú do veľkosti, ktorá je tak akurát.
Chyby, ktorým sa vyvarujeme, aby klíčky vzišli správne
Pred začiatkom si semienka namočíme, aby sa aktivovali. Základom je poznať jedno jediné pravidlo, a to, že klíčky na svoj rast potrebujú vlhkosť. Nemajú rady extrémy. Ak vodu nemajú, vyschnú. Ak naopak stoja vo vode, môžu začať hniť.
Preto treba semienka pri klíčkovaní preplachovať. Niektoré zelené klíčky, ako napríklad brokolica, reďkvička, rukola a mnohé ďalšie, tvoria v začiatkoch nakličovania drobné vatové korienky, ktoré často pripomínajú pleseň. Rastlinky, ktoré klíčkujeme, nimi chcú povedať, že ich je treba prepláchnuť alebo poprášiť vodou.
Koľko nám vypestované rastlinky a klíčky vydržia a ako ich správne uskladniť?
Podľa čoho si vyberáme, ktorý druh semienok si kúpime? Ktoré sú najpredávanejšie?
Pri pestovaní mikrozeleniny môžeme pestovať veľký výber rastliniek od jemných a farebne žiarivých cviklových výhonkov po pevné sviežo zelené mladé rastlinky hrachu.
Pre pestovanie mikrozeleniny a klíčkovnie sa dajú použiť mnohé plodiny. Najobľúbenejšie sú mungo fazuľky, reďkovky, rukola, horčičné semienka. Medzi semienka, ktoré majú ľudia najradšej, určite patrí štipľavá rýchlorastúca reďkvička.
Stretnúť sa môžete s 2 druhmi semienok na klíčkovanie, tie, ktoré nakličujú v miske s dierkami napr. mungo, reďkovka, cícer, šošovica, a tie, ktoré po namočení do vody okolo seba vytvoria gel žerucha, horčica, rukola. Tie druhé treba nakličovať buď na špeciálnom sitku, alebo na navlhčenej papierovej utierke, na ktorú semienka nasypeme.
-
Nie je skladom
Mikrozelenina – Reďkovka
Viac infoKreatívne použitie klíčkov. Kam klíčky použiť?
Do všetkého. Sú šťavnaté, a tak krásne doplnia jedlá, mäsové pokrmy, alebo si nimi môžete len tak posypať chlebík so šunkou. Sú skvelou ozdobou nátierok, zamiešané do šalátov aj na vrch krémových polievok. Svieža, zelená a zdravšia kuchyňa, je skvelá pre celú rodinu. Ozdobte si klíčkami doma pripravené zdravé jedlo. Klíčky používame celé, alebo rozmixované naklíčené semená môžeme pridávať do:- rozličných zeleninových šalátov
- bieleho aj ovocného jogurtu
- mliečnych koktailov
- zeleninových a ovocných štiav a ovocných pohárov
- nátierok, kaší
- krémových polievok
Klíčkujme a pestujme vlastné zdravie.